Skip to main content

Ett svenskt webbhotell med support i världsklass

10 åtgärder som kan snabba upp din WordPress hemsida (2023)

Att ha en snabb webbplats är avgörande för användarupplevelsen och sökmotoroptimering. WordPress är en populär plattform för att skapa webbplatser, men om den inte optimeras ordentligt kan den bli långsam och påverka webbplatsens prestanda. I den här artikeln kommer vi att diskutera tio praktiska åtgärder som du kan vidta för att snabba upp din WordPress hemsida.

Genom att implementera dessa tips kan du minska sidladdningstiderna, öka användarengagemanget och förbättra din webbplats övergripande prestanda. Så, låt oss komma igång och göra din WordPress-webbplats blixtsnabb!

1. Välj ett snabbt webbhotell

När du väljer ett webbhotell är det viktigt att välja ett som erbjuder snabba serverar och med bra prestanda. Det är också viktigt att webbhotellet tillhandahåller tillräckligt med RAM-minne och CPU-kraft för att hantera trafiken till din hemsida.

2. Optimera dina bilder

Stora bilder kan göra att din hemsida laddas långsamt. Du kan optimera dina bilder genom att minska storleken på dem utan att kompromissa med kvaliteten. Det finns flera WordPress-plugins som kan hjälpa dig att optimera dina bilder.

3. Använd cache

Använd cache: Cache hjälper till att minska laddningstiden genom att lagra en kopia av din hemsida på besökarens webbläsare eller direkt på servern med hjälp av antingen Memcached eller Redis. Detta minskar antalet förfrågningar som behöver skickas till din server och därmed minskar också laddningstiden.

WP Fastest Cache är en plugin för WordPress som innehåller många olika funktioner för att förbättra hastigheten på din webbplats. En av dessa funktioner är att minifiera JavaScript- och CSS-filer.

Att minska storleken på JavaScript-filer på en webbsida kan ha flera fördelar för webbplatsens prestanda och användarupplevelse, mindre bandbredd. När en användare laddar en webbsida, överför webbservern filer till användarens enhet. Om JavaScript-filerna är minskade i storlek så kommer mindre data att överföras över nätverket, vilket sparar bandbredd och gör att laddningen av sidan går snabbare och som är omtyckt av sökmotorer.

4. Använd ett CDN

Ett CDN (Content Delivery Network) kan minska laddningstiden genom att leverera ditt innehåll från närmaste server till besökaren. Detta minskar också belastningen på din egen server och därmed förbättras prestandan. Ett exempel på vad man oftast använder CDN till är för att ladda in statiskt material så som js,html,css och bilder.

Här är några exempel på Content Delivery Networks (CDN) som finns:

  1. Akamai
  2. Cloudflare
  3. Amazon CloudFront
  4. Fastly
  5. CDN77
  6. Verizon Media Platform
  7. StackPath (tidigare MaxCDN)

5. Minimera antalet serveranrop

Så är det viktigt att minimera antalet HTTP-förfrågningar som görs när din webbsida laddas. HTTP-förfrågningar är förfrågningar som skickas från din webbläsare till din server för att hämta information. Genom att minska antalet förfrågningar som görs kan du förbättra laddningstiden för din webbsida.

Detta kan du göra genom att kombinera flera filer till en enda fil och genom att ta bort filer som inte behövs. På så sätt kan du optimera din webbsida för bättre prestanda och snabbare laddningstider.

Ett exempel på en sådan åtgärd för att minimera HTTP-förfrågningar är att kombinera flera CSS-filer till en enda fil. Detta kan man oftast åstadkomma med att använda plugins.

6. Ta bort onödiga plugins

Onödiga plugins kan påverka prestandan negativt. Ta bort de plugins som du inte använder eller som du inte längre behöver. Ju färre plugins du har, desto snabbare blir din hemsida. Ibland kan ett enda plugin skapa problem för din webbplats. För att kontrollera detta så är den enklaste metoden uteslutningsmetoden, dvs du stänger av ett plugin i taget tills du hittar orsaken till problemet.

7. Använd ett snabbt tema

Det finns många lätta WordPress-teman tillgängliga, så det finns många alternativ att välja mellan. Några exempel på lätta teman inkluderar:

Dessa teman är alla väl kodade och optimerade för prestanda, så att din webbplats kan laddas snabbt och enkelt för besökare.

8. Håll din WordPress uppdaterad

Uppdateringar innehåller ofta prestandaförbättringar och säkerhetsuppdateringar. Genom att hålla din WordPress-installation uppdaterad kan du förbättra prestandan på din hemsida. Om man inte orkar att hålla sina plugins uppdaterade så finns det tjänster som man kan köpa som gör det möjligt att slippa underhålla och hålla sin sida uppdaterad och säker.

9. Minska filstorleken

Stora filer, så som videor eller ljud, kan påverka prestandan negativt. Du kan minska filstorleken genom att använda komprimering eller lägga upp filerna på en annan plattform. Det finns flera WordPress-plugins som kan hjälpa dig att komprimera dina filer.

10. Aktivera Gzip-komprimering

Använd Gzip-komprimering för att minska filstorleken på din webbsida och snabba upp din WordPress hemsidas hastighet.

Gzip-komprimering kan vara mycket effektiv för att minska filstorleken på dina webbsidor, särskilt om du har stora mängder text, HTML och CSS-filer.

Genom att minska filstorleken kan sidorna laddas snabbare, vilket förbättrar användarupplevelsen. Dessutom minskar det också mängden data som överförs mellan webbservern och webbläsaren, vilket kan minska belastningen på servern och förbättra prestandan. För att aktivera gzip komprimering så kan du antingen använda htaccess eller använda ett plugin för det exempelvis WP super cache.

Varför det är viktigt att snabba upp din WordPress hemsida?

En snabb WordPress-hemsida är viktig eftersom det påverkar både användarupplevelsen och sökmotoroptimeringen. Om din webbplats är långsam, kan det skapa en dålig upplevelse för dina besökare, vilket kan leda till färre besök och färre konverteringar. Dessutom rankar sökmotorer som Google webbplatser med snabbare laddningstider högre i sökresultaten, vilket kan öka din synlighet och antalet besökare på din webbplats.

En snabb webbplats kan också vara viktig för att möta dina kunders förväntningar och förbättra din konkurrenskraft på marknaden. Med allt fler användare som använder mobila enheter för att söka efter information och göra köp online är det viktigt att din webbplats är optimerad för mobilanvändning och har snabba laddningstider och för att inte tappa dina besökare och potentiella konverteringar .

En snabb WordPress-hemsida ge en positiv uppfattning om ditt varumärke och ge dig en fördel gentemot dina konkurrenter. Genom att erbjuda en snabb och sökmotoroptimerad webbplats kan du skapa en bättre användarupplevelse för dina besökare och öka chanserna att de återkommer till din webbplats igen.

Sammanfattningsvis är en snabb WordPress hemsida viktig för att förbättra användarupplevelsen, det kommer att öka din synlighet på sökmotorer, möta dina kunders förväntningar och förbättra din konkurrenskraft på marknaden.