Skip to main content

Ett svenskt webbhotell med support i världsklass

5 vanliga WordPress-fel och hur du åtgärdar dem

WordPress är ett av de mest använda CMS-systemen som tillåter användare att enkelt skapa, hantera och publicera innehåll på sin webbplats. Det är populärt på grund av dess användarvänlighet, flexibilitet och enkelhet att anpassa efter dina behov. Men medan WordPress kan vara en stor hjälp, kan det också orsaka problem. I den här artikeln kommer vi att titta på 5 vanliga WordPress-fel och hur du åtgärdar dem.

Felmeddelande ”Internal Server Error”

”Internal Server Error” är ett felmeddelande som indikerar att något är fel med servern som webbplatsen eller servern som den ligger på. Detta kan bero på ett antal faktorer, såsom en överbelastad server, problem med en av webbplatsens plugins eller en felaktig uppdatering. För att åtgärda detta fel, prova följande steg:

 • Gå till WordPress-administrationspanelen och navigera till Verktyg > Säkerhetskopia. Skapa en säkerhetskopia av din webbplats.
 • Uppdatera WordPress till den senaste versionen.
 • Inaktivera alla plugins och aktivera dem en efter en för att hitta den som orsakar problemet.
 • Ta bort .htaccess-filen i din webbplats rotkatalog. Detta kan återställa webbplatsens funktionalitet.

Vit skärm på webbplatsen

Ett annan vanligt problem i WordPress är när användare möter en vit sida på deras webbplats. Detta är känt som ”White Screen of Death” och kan orsakas av problem med en specifik fil eller inkompatibla plugins. Följande steg kan hjälpa till att lösa problemet:

 • Kontrollera din serverlog för att se om det finns några specifika felmeddelanden. Detta kan du vanligtvis göra via din leverantörs kontrollpanel.
 • Börja med att skapa en tom katalog under wp-content/plugins som vi kan kalla ”old” sedan drar du och släpper alla WordPress plugins och lägger dom inuti katalogen ”old”. Om detta löser problemet, lägg tillbaka pluginsen en och en tills du hittar pluginet som orsakar problemet.
 • Byt till ett standardtema och se om problemet kvarstår.
 • Återställ WordPress från en säkerhetskopia.

404 Fel – Sida hittades inte

”404 Page Not Found” är ett annat problem som användare stöter på. Detta uppstår när en användare försöker att nå en sida som inte längre existerar eller har flyttats. För att lösa detta problem, prova följande steg:

 • Kontrollera att URL:en finns och att du kan besöka den samt att sidan inte har flyttats.
 • Inaktivera alla plugins och aktivera dem en efter en för att hitta den som orsakar problemet.
 • Byt tillbaka till ett standardtema för att se om problemet kvarstår.
 • Kontrollera permalänkar (Inställningar > Permalänkar), ändra ”Permalänkstruktur” och spara. Byt sedan tillbaka och se om det löste problemet.

Problem med långsam laddningstid

Långsam laddningstid är ett vanligt problem med WordPress-webbplatser, inklusive andra webbplatser. Detta kan leda till en dålig användarupplevelse och kan också påverka webbplatsens SEO-resultat negativt. Här är några tips för att förbättra laddningstiden:

 • Optimera bilder på webbplatsen genom att komprimera dem eller använda en plugin som minskar filstorleken.
 • Använd en cachemodul för att spara en version av din webbplats som kan visas snabbt för användare.
 • Ta bort oanvända plugins eller teman för att minska filstorleken och förbättra hastigheten.
 • Använd ett CDN (Content Delivery Network) för att ladda innehåll från närmaste server.
Läs gärna vår artikel: Förbättra din webbplats prestanda med hjälp av cache plugins i WordPress

Undvik felaktig användning av plugins

Plugins är en av de bästa funktionerna med WordPress, men det är också lätt att överanvända dem och skapa problem. Här är några saker att tänka på för att undvika problem med plugins.

Varför kan felaktig användning av plugins vara farligt?

Felaktig användning av plugins kan vara farligt av flera skäl. För det första kan det leda till prestandaproblem, vilket kan orsaka att din webbsida laddas långsamt eller inte alls. För det andra kan det leda till säkerhetsproblem, som kan resultera i att din webbsida blir hackad eller skadad på annat sätt. Slutligen kan det leda till att din webbsida inte fungerar korrekt eller inte alls.

Läs gärna vår artikel: 30 olika WordPress-tillägg för att säkra upp din hemsida 2023

Hur kan man undvika felaktig användning av plugins?

För att undvika felaktig användning av plugins i WordPress, bör du följa några enkla riktlinjer. För det första bör du bara använda plugins som är uppdaterade och som är kompatibla med din version av WordPress. För det andra bör du undvika att installera för många plugins. För det tredje bör du bara installera plugins som är av hög kvalitet och som har bra recensioner från andra användare och där nya versioner släpps regelbundet. Slutligen, bör du alltid säkerhetskopiera din webbplats regelbundet, så att du kan återställa den om något går fel.

Vanliga frågor och svar

Kan jag fortfarande använda ett plugin som orsakar problem på min webbplats?

Om ett plugin orsakar problem med din webbplats, är det bäst att undvika att använda den tills problemet är löst.

Kan jag återställa min webbplats från en säkerhetskopia om jag stöter på ett problem?

Ja, att återställa din webbplats från en säkerhetskopia är en effektiv metod för att åtgärda problem som uppstår med WordPress. Se alltid till att du har en säkerhetskopia av din WordPress-webbplats innan du gör uppdatering eller liknande.

Hur kan jag förbättra laddningstiden för min WordPress-webbplats?

Du kan optimera bilder, använda en cachemodul, ta bort oanvända plugins eller teman och använda ett CDN för att förbättra laddningstiden för din WordPress-webbplats.

Var kan jag hitta betrodda plugins för min WordPress-webbplats?

Du kan hitta betrodda plugins för din WordPress-webbplats på WordPress.org eller genom att söka efter rekommenderade plugins online.

Vad ska jag göra om jag fortfarande stöter på problem med min WordPress-webbplats?

Om du fortfarande stöter på problem med din WordPress-webbplats efter att ha följt tipsen i denna artikel, kan du söka efter ytterligare stöd från WordPress-communityn eller anlita en professionell för att hjälpa till med felsökning.

Kan jag undvika att stöta på problem med WordPress helt?

Tyvärr kan problem uppstå med WordPress som med alla tekniska system. Men genom att följa bästa praxis för underhåll och användning av WordPress kan du minska risken för problem och felsökning.


Genom att följa dessa tips kan du undvika eller lösa vanliga problem som uppstår med WordPress. Kom ihåg att alltid uppdatera din webbplats och plugins regelbundet, använda betrodda källor för att ladda ner plugins och vara försiktig med att inte överanvända dem.