Bli inte ett offer

Det har blivit allt vanligare att hackare kräver lösensummor för att släppa loss filer från din hackade dator.

Bilderna nedan är från en kund som fick ett så kallat ”ransom virus”, eller lösensummevirus, då han besökte sin egna hackade hemsida. Han trodde han var skyddad då han använde Mac, som inte drabbas lika ofta av virus, men plötsligt krypterades alla viktiga filer och följande meddelande visades i hans dator:

hackad kund-1

Det tål att upprepas – öppna aldrig filer du får från okända och öppna inte heller filer från folk du inte förväntar dig att få filer av och om du besöker en webbplats och får en varning från t.ex. antivirus eller Google så stängt sidan genast och meddela den som har hemsidan att du fått en varning.

I denna kunds fall så hade han en backup på en annan dator och där fanns de flesta av kundens filer och skadan blev inte så stor, han undkom med blotta förskräckelsen och en ominstallation av sin dator.

hackad 2

Tro inte heller på meddelandena du får – sannolikheten att du skall få dina filer upplåsta, även fast du betalar, är låg (i detta fall begärde man en bitcoin, motsvarande cirka 5000 kronor för att låsa upp filerna).

Se över ditt antivirus och se till att alltid ha en backup på dina viktiga filer!

Bilderna ovan är publicerade med kundens tillåtelse för att visa på riskerna.

←   Alla nyheter