Varning för mail från Postnord

Just nu figurerar ett e-postmeddelande som vid en första anblick ser ut att komma från Postnord (Posten), men som egentligen sänds ut av kriminella för att sprida en programvara som krypterar och låser innehållet på din dator. Syftet är att få dig att betala en lösensumma för att återigen få tillgång till ditt innehåll på datorn och av den anledningen brukar denna typ av skadliga program kallas för ransomware (engelska för ”lösensummeprogram”).

Viruset förefaller ej påverka Mac-datorer, men drabbar dig som kör Windows (även i en Mac under t.ex. VMWare Fusion eller Parallels Desktop) och om du drabbas av detta program finns det bara ett sätt att återfå sina filer – komplett ominstallation av din dator och återläsning av backup. Om man drabbats kan det kanske vara frestande att betala ”kidnapparna”, men det är inget som rekommenderas eftersom de ytterst sällan hör av sig för att hjälpa dig att återfå din data efter att du betalat (om de ens kan återställa din data).

Viruset/programvaran sprids som en fil som ser ut att vara en PDF-fil, men som egentligen är en EXE-fil (ett körbart program).

Så här ser mailet ut (det är en bild och således inte farlig att klicka på):

posten-varning

←   Alla nyheter