Skip to main content

Ett svenskt webbhotell med support i världsklass

Flera domännamn kan vara viktigt

Att ha en egen hemsida är viktigt för alla som vill nå ut till en bredare publik eller skapa en närvaro online för sin verksamhet. Men hur många domännamn behöver du egentligen? Är det tillräckligt med ett eller kan flera vara bättre? I den här artikeln ska vi titta närmare på varför du kanske behöver två eller flera domännamn och vad du bör tänka på när du väljer dem.

Vad är ett domännamn?

Innan vi går vidare, låt oss först titta på vad ett domännamn är. Ett domännamn är den unika adress som du anger i din webbläsare för att besöka en hemsida. Det är också det som gör det möjligt för andra att hitta din hemsida på internet. Till exempel, vår egen hemsida heter admax.se och reflekterar företagsnamnet, men det behöver inte ett domännamn alltid göra.

Ett domännamn för din huvudsakliga hemsida

Det främsta skälet till att ha en domän är att det ger dig en identitet på nätet. Ett domännamn är din adress på internet, och det är vad människor kommer hitta när de söker efter din verksamhet. Det är också ett viktigt verktyg för att skapa en stark varumärkesidentitet.

När du väljer ett namn bör du välja något som är lätt att komma ihåg och enkelt att stava. Det bör också vara relevant för din verksamhet eller ditt varumärke, så att det är lätt att koppla samman med dig.

Ett domännamn för din blogg eller nyhetssida

Om du driver en blogg eller en nyhetssida kan det vara en bra idé att ha ett separat domännamn för detta ändamål. Detta ger dig möjlighet att skapa en separat online-identitet för din blogg eller nyhetssida och göra den mer lättillgänglig för dina läsare.

När du väljer ett domännamn för din blogg eller nyhetssida, bör du välja något som är lätt att komma ihåg och enkelt att stava. Det bör också vara relevant för det ämne som din blogg eller nyhetssida handlar om.

Ett domännamn för din e-handelsplattform

Om du driver en e-handelsplattform kan det vara en bra idé att ha ett separat domännamn för detta ändamål. Detta ger dig möjlighet att skapa en separat online-identitet för din e-handelsplattform och göra den mer lättillgänglig för dina kunder.

Även när du väljer ett domännamn för din e-handelsplattform är det viktigt att tänka på att namnet ska vara enkelt att stava och lätt att minnas för dina kunder. Detta gör det enklare för dem att hitta till din webbplats och ökar sannolikheten för att de återkommer till din plattform vid framtida köp.

Börja söka de domännamn du behöver med Admax domänssök!

Ett domännamn för att skydda ditt varumärke

Ett annat skäl att ha flera domäner är för att skydda ditt varumärke. Genom att registrera flera varumärkesdomäner kan du förhindra att andra registrerar liknande namn för att dra nytta av ditt varumärke. Det kan också hjälpa till att minska förvirringen bland dina kunder och stärka ditt varumärke.

När du väljer varumärkesdomäner, bör du välja några som är mycket lika ditt huvuddomännamn och andra som inkluderar vanliga stavfel eller variationer av ditt varumärke.

Det kan också vara klokt att registrera ditt företagsnamn eller varumärke under flera toppdomäner. Om du till exempel har det svenska domännamnet maxadedomaner.se för ditt företag Maxade Domäner så kanske du också vill ha motsvarande under toppdomänerna .com, .eu och .nu. På det sättet skyddar du dig mot att någon registrerar ett domännamn och använder det för att antingen snylta på ditt goda renommé eller för att kanske, i värsta fall, sprida desinformation kring din verksamhet.

Ett domännamn för olika geografiska regioner

Om din verksamhet riktar sig till olika geografiska regioner, kan det vara en bra idé att registrera domännamn för varje region. Till exempel kan du ha en .se-domän för att rikta dig till den svenska marknaden och en .no-domän för att rikta dig till den norska marknaden.

Detta kan hjälpa till att öka din synlighet i sökmotorer och göra det enklare för kunderna att hitta dig när de söker efter produkter eller tjänster i sin specifika region.

Ett domännamn för att skapa kampanjer

Slutligen kan du registrera domännamn för att skapa specifika kampanjer. Till exempel kan du registrera ett namn för en speciell säljkampanj eller en produktlansering. Detta ger dig möjlighet att skapa en speciell hemsida eller landningssida för kampanjen och göra det lättare för kunderna att hitta information om kampanjen.

Har du svårt att komma på det perfekta namnet? Läs vår artikel: 
Hitta ditt domännamn med hjälp av AI

Sammanfattning

Att ha flera domännamn kan vara en viktig del av din online-närvaro. Genom att registrera flera domännamn kan du skapa en stark varumärkesidentitet, skydda ditt varumärke, rikta olika geografiska regioner och skapa specifika kampanjer. När du väljer namn, bör du välja något som är lätt att komma ihåg och relevant för din verksamhet, ditt varumärke eller din kampanj.

Vanliga frågor

Kan jag ha flera domännamn som pekar på samma hemsida?

Ja, du kan ha flera domännamn som pekar på samma hemsida. Detta kallas för att använda aliasdomäner och kan vara användbart om du vill ha flera domännamn som är lättare att komma ihåg eller som innehåller olika stavfel av ditt huvuddomännamn.

Hur många domännamn bör jag ha?

Antalet domännamn som du bör ha beror på din verksamhet och dina mål. En vanlig rekommendation är att ha ett huvuddomännamn och eventuellt ett eller två domännamn för din blogg eller nyhetssida och din e-handelsplattform. Om du riktar dig till olika geografiska regioner eller vill skydda ditt varumärke kan det vara en bra idé att ha flera domännamn.

Vilka faktorer bör jag överväga när jag väljer ett domännamn?

När du väljer ett domännamn bör du överväga faktorer som dess relevans för din verksamhet eller ditt varumärke, dess enkelhet att komma ihåg och stava, och dess sökordsrelevans. Det är också viktigt att kontrollera om domännamnet är tillgängligt och att det inte strider mot någon annans varumärkesrättigheter.

Hur påverkar mitt domännamn min sökmotoroptimering (SEO)?

Ditt domännamn kan påverka din SEO genom att signalera till sökmotorerna vad din hemsida handlar om. Om ditt domännamn innehåller relevanta sökord kan det hjälpa till att öka din synlighet i sökmotorerna. Det är dock viktigt att undvika att överoptimera ditt domännamn för sökord, eftersom detta kan straffa din hemsida i sökresultaten.

Hur lång tid tar det att registrera ett domännamn?

Registreringstiden för ett domännamn kan variera beroende på domänregistret och domäntypen. Det tar vanligtvis några minuter att registrera ett domännamn, men det kan ta upp till 24 timmar innan domännamnet blir aktivt på internet.

Vad händer om mitt domännamn redan är registrerat?

Om ditt önskade domännamn redan är registrerat av någon annan kan du överväga att använda aliasdomäner eller att registrera ett liknande domännamn. Det är dock viktigt att kontrollera om det liknande domännamnet inte strider mot någon annans varumärkesrättigheter eller är förvirrande för dina kunder.