Skip to main content

Ett svenskt webbhotell med support i världsklass

Red Hat begränsar nu tillgången till RHEL-källkod till CentOS Stream.

RED HAT

Red Hat meddelade idag att CentOS Stream nu kommer att vara den enda källkodsarkivet för offentliga utgåvor av RHEL-relaterad källkod.

Genom att göra detta kommer Red Hat troligtvis att avskräcka vissa användare och utvecklare inom Linux-communityn. Red Hat har beslutat att CentOS Stream ska vara den enda källkodsarkivet för offentlig källkod relaterad till Red Hat Enterprise Linux. Betalande kunder hos Red Hat kommer fortfarande att ha tillgång till de rätta RHEL-källkoderna via Red Hat Customer Portal.

Genom att begränsa tillgången till RHEL:s offentliga källkoder till CentOS Stream kommer det nu att bli svårare för community- och utlöpare av företags-Linux-distributioner som Alma Linux, Rocky Linux, Oracle Linux osv. att erbjuda binärt kompatibla byggnader mot specifika RHEL-utgåvor.

Red Hat skrev idag i ett blogginlägg:

"När CentOS Stream-communityn växer och företagsprogramvaruvärlden hanterar ny dynamik vill vi fokusera ännu mer på CentOS Stream som grundvalen för innovation inom företags-Linux. Vi fortsätter att investera i och öka vårt åtagande för CentOS Stream. CentOS Stream kommer nu att vara den enda källkodsarkivet för offentliga utgåvor av RHEL-relaterad källkod. För Red Hat-kunder och partners kommer källkoden fortfarande att vara tillgänglig via Red Hat Customer Portal.

För att vara tydliga, innebär denna förändring inte några förändringar för CentOS-projektet, CentOS Stream eller tillgängligheten av källkoden för CentOS Stream eller CentOS SIG."

Detta är ytterligare ett steg efter den tidigare förändringen av CentOS som kommer att skaka om vissa inom öppen källkod-världen, medan Red Hat fortsätter att fokusera mer på CentOS Stream som upströmsversionen av RHEL och tydligare anpassar RHEL till sina betalande kunder.

Samtidigt arbetar Red Hat-ingenjörer också med CentOS Stream 10, som kommer att utgöra grunden för den framtida Red Hat Enterprise Linux 10.